петак, 6. новембар 2009.

Јавна расправа - Стандард компетенција за професију наставника

6. новембра 2009. године почела је јавна расправа о нацрту Стандарда знања, вештина и вредносних ставова (компетенција) за професију наставника. Јавна расправа се односи само на део документа - под називом Текст стандарда.

Комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања је израдила нацрт Стандарда компетенција за професију наставника. Следећа фаза у изради предлога Стандарда компетенција за професију наставника је јавна расправа.

Оперативни тим Завода је израдио пројекат јавне расправе, који у првој фази предвиђа да директор школе уз помоћ Прeпоруке процедуре за извођење јавне расправе спроведе јавну расправу у својој школи.

Пројектом јавне расправе је даље предвиђено:

  1. Свака школа на седници наставничког већа изгласава став школе о понуђеном Тексту стандарда у виду Предлога за измену и допуну Текста стандарда, који треба послати послати на e-mail: javna.rasprava@zuov.gov.rs Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели и на адресу: Завод за унапређивање образовања и васпитања, Фабрисова 10, Београд, најкасније до 7. децембра 2009. године. На истој седници наставничког већа школа бира свог представника за следећу фазу јавне расправе.
  2. Представник школе ће у радној групи заједно са 20 до 30 представника других школа радити на усаглашавању предлога за измену и допуну Текста стандарда. Предлог за измену и допуну формиран на том радном састанку иде на ниво школске управе. На радном састанку биће изабран и представник радне групе за следећу фазу јавне расправе.
    Време и место одржавања једнодневног састанка одредиће надлежна школска управа. Највероватније време одржавања је у периоду од 14. до 19. децембра 2009. године.
  3. На нивоу школских управа представницима радних група се придружују представници наставничких факултета, представници школских управа и других директно заинтересованих институција образовно-васпитног система са територије школске управе. На овом нивоу формулисан предлог за измену и допуну Текста стандарда прослеђује се комисији Завода.
  4. Комисија Завода ће у проширеном саставу обрадити све предлоге за измену и допуну Текста стандарда приспеле од свих учесника у јавној расправи.
  5. Проширена комисија Завода на основу постојећег нацрта и резултата јавне расправе формулише коначан текст предлога Стандарда знања, вештина и вредносних ставова (компетенција) за професију наставника, који Министарство просвете прослеђује Националном просветном савету на утврђивање.

Прилози:

Текст стандарда

Препорука процедуре за извођење јавне расправе у школи

Предлог за измену и допуну Текста стандарда - формулар

Нема коментара:

Позив за сарадњу

Позивамо вас да коментаре на законске пројекте и друге иницијативе које сте упутили надлежним органима јавно публикујете и преко блога "Јавна расправа".
Такође можете публиковати и иницијативе да се измене постојећа законска решења или иницијативе републичким и локалним органима власти Републике Србије.
Процедура је једноставна: на е-маил javna.rasprava@gmail.com пошаљите ваш коментар или иницијативу или веб адресу где је она публикована и она ће бити публикована и на овом блогу. То можете урадити и коментарисањем релевантних прилога на овом блогу. Такође можете да се пријавите и за аутора овог блога. Уколико то желите представите се и дан или два добићете одговор.
Уколико сте иницијативу у виду амандмана на законски пројекат упутили Скупштини Републике Србије или посланичким клубовима она ће такође бити публикована сагласно наведеној процедури јер јавност треба да буде упозната са иницијативама које унапређују нормативни амбијент Републике Србије.
Модератор задржава право да не публикује оне иницијативе које не задовољавају уобичајене норме јавне комуникације.
Само прилози писани ћирилицом биће разматрани.

Наслови матичног блога програма "Јавна расправа"

Јавна расправа-Стратегија одрживог развоја Републике Србије

Наслови блога "Закон о удружењима"

Наслови блога "Јавна расправа - Стратегија подстицања рађања"