понедељак, 4. новембар 2013.

Јавна расправа о нацртима закона у области заштите животне средине, природе и управаљања отпадом

Почела јавна расправа о законима заштите животне средине
Јавна расправа о нацртима закона у области заштите животне средине,природе и управљања отпадом трајаће до 19. новембра, саопштило је Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине.
Министарство је на свом сајту упутило позив свим заинтересованим институцијама и појединцима да учествују у јавној расправи и доставе своје предлоге.
Једна од новина у Нацрту тог закона односи се се на оснивање буџетског фонда који ће почети да функционише 1. јануара 2014. године.
Како је раније изјавио државни секретар Министарства енергетике Србије Дејан Новаковић новине се односе и на осигурање наплате еко такси, чиме ће се осигурати редован прилив новца у буџетски фонд.
Закон би према његовим речима требало да омогући нове облике сарадње у оквиру привредних друштава, као што су приватно-јавна партнерства.
Новаковић је истакао да би нови закон требало да обезбеди финансијску контролу токова који постоје у управљању отпадом, као и запошљавање и категоризацију оних који учествују у управљању отпадом, а има их како је навео око 30.000.
По завршетку јавне расправе, коначна верзија Нацрта разматраће се на седници Владе, након чега иде у скупштинску процедуру.
Документа у вези јавне расправе су доступна на линку а такође и на линку.

Нема коментара:

Позив за сарадњу

Позивамо вас да коментаре на законске пројекте и друге иницијативе које сте упутили надлежним органима јавно публикујете и преко блога "Јавна расправа".
Такође можете публиковати и иницијативе да се измене постојећа законска решења или иницијативе републичким и локалним органима власти Републике Србије.
Процедура је једноставна: на е-маил javna.rasprava@gmail.com пошаљите ваш коментар или иницијативу или веб адресу где је она публикована и она ће бити публикована и на овом блогу. То можете урадити и коментарисањем релевантних прилога на овом блогу. Такође можете да се пријавите и за аутора овог блога. Уколико то желите представите се и дан или два добићете одговор.
Уколико сте иницијативу у виду амандмана на законски пројекат упутили Скупштини Републике Србије или посланичким клубовима она ће такође бити публикована сагласно наведеној процедури јер јавност треба да буде упозната са иницијативама које унапређују нормативни амбијент Републике Србије.
Модератор задржава право да не публикује оне иницијативе које не задовољавају уобичајене норме јавне комуникације.
Само прилози писани ћирилицом биће разматрани.

Наслови матичног блога програма "Јавна расправа"

Јавна расправа-Стратегија одрживог развоја Републике Србије

Наслови блога "Закон о удружењима"

Наслови блога "Јавна расправа - Стратегија подстицања рађања"